Reflectie op het beroep, opleiding & werkveld

Reflectie, wat is het eigenlijk? Bij reflecteren gaat het om het terugkijken op jouw manier van werken en jezelf vragen stellen over jouw manier van werken. Als groep hebben wij dit ook gedaan over onze manier van werken aan de blog.

Wij, vijf studenten van de opleiding Facility Management, kregen de opdracht een blog te maken en ons hierbij te verdiepen in de verschillende aspecten van facility management. Als team hebben wij de verschillende opdrachten die we moesten uitwerken binnen de blog, op een rijtje gezet en duidelijk verdeeld. Elk groepslid had de verplichting elke les aanwezig te zijn. Als een groepslid een geldige reden had om de les niet te kunnen bijwonen, dan zou dit goed zijn indien diegene zich even zou afmelden bij de rest van de groep.

De communicatie verliep duidelijk, omdat wij een groepsgesprek op WhatsApp aangemaakt hadden voor onze groep. Hierdoor kon iedereen elkaar snel bereiken, zonder dat een ander groepslid iets aan informatie zou missen. Dit zorgde ervoor dat iedereen op de hoogte werd gehouden en dit maakte het maken van de opdrachten voor iedereen erg overzichtelijk. In de les bespraken en verdeelden we de taken. Jette was de voorzitter van de groep en als groep hielden we met z’n allen een logboek bij.

Gedurende het verloop van de blog zijn er geen conflicten ontstaan in de groep. Er was sprake van een duidelijke communicatie in de groep en de afspraken werden goed nagekomen. Zodra er onduidelijkheden waren over een opdracht, hielpen we elkaar zodat deze problemen gelijk opgelost konden worden.

Reflectie op de opleiding

De opleiding Facility Management is erg veelzijdig. Dit houdt in dat je veel verschillende vakken krijgt en dus een goede mogelijkheid hebt om je later te specialiseren in een bepaald gebied. Het eerste jaar is naar ons idee een pittig jaar, omdat er in dit jaar een economische basis wordt gelegd met vakken als Bedrijfskunde en Algemene Economie. Echter zorgt dit ervoor dat wij als studenten na de opleiding ook de mogelijkheid krijgen om in het bedrijfsleven te gaan werken. Daarnaast wordt op deze opleiding veel aandacht besteed aan het organiseren van onder andere evenementen. Dit is iets wat de opleiding voor ons ook erg interessant maakt.

Reflectie op de actuele trends

Een van de opdrachten voor de blog was het verdiepen in de actuele trends. Uitbesteding, digitalisering, duurzaamheid, flexwerken en huisvesting zijn trends waar wij ons in hebben verdiept. Als facility manager ben je veel bezig met actuele ontwikkelingen, die essentieel zijn voor de toekomst. Als wij afgestudeerd zijn, is de kans dan ook groot dat wij te maken krijgen met deze trends.

Reflectie op het werkveld

Door middel van de interviews, de vacatures en de trends hebben wij veel meer informatie gekregen over het werkveld. Als facility manager kun je in veel verschillende branches terecht komen. Binnen een bedrijf ben je als facility manager de ‘spin in het web’. Dit houdt in dat veel verschillende taken op jouw bordje liggen, wat betekent dat jij voor deze taken verantwoordelijk bent. Om de taken van een facility manager goed uit te kunnen voeren, vinden wij dat er een aantal eigenschappen en competenties essentieel zijn voor diegene, zoals flexibiliteit en stressbestendigheid.

Conclusie

Door het maken van deze blog hebben wij een ontzettend goed beeld gekregen van de opleiding Facility Management, de trends in de facilitaire dienst en het werkveld ervan. Daarnaast hebben wij door de interviews veel informatie gekregen over drie potentiële banen die wij in de toekomst kunnen krijgen met de opleiding Facility Management. Door deze brede opleiding krijgen we de mogelijkheid om ons te specialiseren in meerdere richtingen. Om deze reden is de motivatie voor ons nog sterker geworden om al onze energie in deze opleiding te stoppen en ons de komende jaren te specialiseren in datgene waar onze interesse volledig naar uitgaat!

Plaats een reactie