Vakbladen & artikelen

1. Vakblad: Facility Management magazine
Het Facility Management magazine, voorziet artikelen die de mening bevatten van experts in het werkveld. Zij geven exclusief hun mening om de lezer praktische tips en inspiratie te geven.

Artikel 1: Door Thijs
Link: http://www.fmm.nl/topics/huisvesting-vastgoed/nieuws/locatie-en-gebouw-de-kruiden-voor-waardecreatie
Datum: 29 oktober 2014
Trend: Huisvesting

De trend huisvesting gaat erover dat de laatste tijd steeds meer bedrijven samen met andere bedrijven zich vestigen in één pand. Hierdoor kunnen ze bezuinigen op de huurkosten van het pand. In dit artikel zegt de schrijver dat de omzet van organisaties steeds meer terugloopt waardoor er bezuinigd moet worden, terwijl de vraag naar extra huisvesting groeit. Er moet dus gekeken gaan worden hoe men aan nieuwe huisvesting komt en hoe men kan bezuinigen. Dit bezuinigen zou kunnen, zoals er in de trend wordt gezegd, door je als bedrijf met meerdere bedrijven te vestigen in één pand.

Mening:
In dit artikel wordt duidelijk aangegeven hoe belangrijk huisvesting voor een bedrijf is. Men maakt duidelijk hoeveel een pand in één opslag over het bedrijf kan zeggen. Wanneer een pand er erg duur en chic uitziet heeft iedereen automatisch een beeld van het bedrijf. Ik vind het een duidelijk artikel waarin vaak staat aangeven dat er kan worden bezuinigd op huisvesting door middel van meerdere bedrijven samen te voegen en de kosten te delen. Het is een mooie manier van samenwerken met duurzaamheid in een hoog vaandel.

Artikel 2: Door Winnie
Link: http://www.fmm.nl/topics/duurzaamheid-energiemanagement/nieuws/oude-tl-buizen-kosten-bedrijfsleven-725-miljoen-euro
Datum: 17 november 2014
Trend: Duurzaamheid

In de trend duurzaamheid wordt besproken dat veel bedrijven de laatste tijd bezig zijn met duurzaamheid. Veel oudere gebouwen zijn niet duurzaam ingericht en door de veroudering is er veel onnodig energieverbruik waardoor ze gerenoveerd moeten worden. Dit is een taak van de facility manager. In het artikel zegt de schrijver dat veel bedrijven en kantoren ouderwetse lampen hebben waardoor er onnodig veel CO2 wordt uitgestoten. Dit is heel slecht voor het milieu. De bedrijfsgebouwen zouden deze verlichting makkelijk kunnen vervangen voor energiezuinige TL-lampen. Dit zou ook kunnen gebeuren in de verouderde gebouwen die worden besproken in de trend. Als de bedrijven zullen overstappen op energiezuinige lampen, dan zal dit een groot positief effect hebben voor het milieu.

Mening:
Ik vind duurzaamheid een belangrijke trend, veel bedrijven hebben lampen die CO2 uitstoten zoals in het artikel wordt gezegd. Dit is heel slecht voor het milieu, door al deze CO2 uitstoot groeit het broeikaseffect waardoor de aarde opwarmt en er veel droogte zal ontstaan.
Als bedrijven deze lampen zouden vervangen voor energiezuinige lampen zou dit een positief effect hebben voor het milieu. Ik vind het goed dat het artikel dit aan de orde brengt zodat bedrijven maatregelen kunnen nemen. Ook brengen deze energiezuinige lampen alleen maar voordelen met zich mee voor de bedrijven. Bedrijven kunnen hiermee bijvoorbeeld geld besparen.

2. Vakblad: Facilitair!
Facilitair! online is hét kenniscentrum van Facilicom. Facilitair online is een onderdeel van                 Facilicom. Facilicom is gespecialiseerd in het volledig verzorgen van facilitaire diensten, zodat           opdrachtgevers zich kunnen concentreren op hun kernactiviteiten.

Artikel 3: Door Loïs
Link: http://www.facilitaironline.nl/artikel/blog-postorderbruid
Trend: Uitbesteding

Een nieuwe trend binnen de facilitaire wereld is de uitbesteding van facilitaire diensten aan een extern bedrijf. Hierdoor hoeft een facilitair manager minder taken uit te voeren en heeft hij een minder grote werkdruk. In het artikel heeft de schrijver het ook over deze trend. Hij vertelt hierin dat bedrijven steeds vaker diensten gaan uitbesteden. Veel bedrijven hebben nog niet veel ervaring met het uitbesteden van diensten, waardoor het nog maar de vraag is of zo’n samenwerking met een extern bedrijf goed zal gaan. De bedrijven zullen moeten kijken of ze in samenwerking met een ander bedrijf hun doelstellingen wel kunnen realiseren, want dat is de essentie van een succesvolle uitbesteding.

Mening:
Naar mijn mening is uitbesteding een trend die essentieel is voor de toekomst. Ten eerste omdat de kosten omlaag zullen gaan door een hogere efficiëntie. Daarnaast zal er meer ruimte komen voor flexibiliteit en bovendien ook meer ruimte voor specialisatie. Voor bedrijven die gebruik maken van deze uitbesteding, zal het rust en zekerheid geven dat het werk goed gedaan voor hun. Uitbesteden kan op veel verschillende gebieden gedaan worden, bijvoorbeeld op schoonmaakwerk of op het verwerken van afval.

3. Vakblad: Fnv Bondgenoten
Fnv Bondgenoten is de grootste vakbond van Nederland en toonaangevend op het gebied                van werk in inkomen. Jaarlijks sluiten ze honderden cao’s en sociale plannen af. Vóór werknemers, dóór werknemers. Ook staat op hun site artikelen van professionals.

Artikel 4: Door Tom
Link: http://www.fnvbondgenoten.nl/themas/het_nieuwe_werken/artikelen/wat_is_het_nieuwe_werken
Trend: Het nieuwe werken

Een algemene nieuwe trend binnen het bedrijfsleven, maar ook vooral op het facilitair gebied, is ‘flexwerken’. Met flexwerken wordt het indelen hoe je werkt en waar je werkt bedoeld. Dit nieuwe flexwerken brengt veel voordelen met zich mee, bijvoorbeeld dat de werkgever minder werkplaatsen nodig heeft. Dit artikel vertelt ook wat het nieuwe flexwerken inhoudt en geeft nog meer voordelen. Het flexwerken kan bijvoorbeeld kostenbesparing meer werkplezier en een goede balans tussen werk- en privéleven opleveren. Veel bedrijven hebben deze nieuwe manier van werken al in gebruik genomen. Een voorbeeld hiervan is het bedrijf Microsoft. Sinds twee jaar heeft bij dit bedrijf niemand meer een vaste werkplek en mag je komen wanneer je wilt. Er wordt verwacht dat steeds meer bedrijven en organisaties gaan ‘flexwerken’.

Mening:
Ik vind dat het mooie aan deze manier van werken is dat er een mooie balans kan worden gebracht tussen privé en werk.
Het is voor veel mensen vaak moeilijk om hun privé zaken te combineren met hun werk omdat een 9 tot 5 gedachte lang niet meer op alle bedrijven van toepassing is.
Bij veel bedrijven zul je ook buiten deze tijden maar zeker ook in de weekenden moeten werken, als je dan de keuze hebt om zelf je tijden in te planning komt dit alleen maar ten goede van de werknemer.
Daarnaast scheelt het veel werkplekken voor de werkgever waardoor deze weer kan investeren in andere zaken.

4. Vakblad: Facto
Facto online is hét platform voor de facility professional. Facto is een onafhankelijk platform dat veel vakinformatie over facility management, huisvesting en facilitaire inkoop heeft. Het is onderdeel van Vakmedianet, een snel groeiende uitgeverij die gespecialiseerd is in vakinformatie voor professionals.

Artikel 5: Door Jette
Link: http://facto.nl/15-000-banen-weg-financiele-sector/
Datum: 1 augustus 2014
Trend: Digitalisering

Een andere opkomende trend is de digitalisering. In de dienstverlening aan klanten neemt digitalisering toe, bijvoorbeeld steeds meer klanten maken gebruik van websites van organisaties. De digitalisering heeft als voordeel dat facilitaire archieven gedigitaliseerd kunnen worden. Hierdoor kunnen contracten gemakkelijk en snel opgeslagen worden. Daarnaast  wordt er geld bespaard, doordat er minder opslagplekken nodig zijn voor al het papierwerk. In het artikel gaat het over een nadeel van digitalisering die ook bij deze trend hoort. Volgens de Sectoranalyse van het UWV zullen er door de digitalisering 15000 banen verdwijnen in de financiële sector. Met dit banenverlies worden met name de functies voor mensen met een lager mbo-niveau bedoeld.

Mening:
In het artikel zijn de negatieve gevolgen en de positieve gevolgen duidelijk weergegeven. Ik vind dat in dit artikel goed naar voren komt wat de digitalisering inhoudt en wat de gevolgen van digitalisering zijn. Veel banen worden overbodig, wat leidt tot ontslag. Dit is een negatief gevolg. Toch worden er ook nieuwe banen gecreëerd. Ik vind dat er goed is weergegeven dat digitalisering niet alleen maar slechte gevolgen heeft, maar ook goede gevolgen die leiden tot nieuwe kansen en uitdagingen.

 

 

Plaats een reactie